Aanraders (boeken en films)

* * * Boeken:

Ken je de Communicatiebox al?

Een echte aanrader, en niet alleen voor hen die met autisme te maken hebben! In de Communicatiebox kun je lezen hoe het komt dat kinderen en jongeren met autisme niet vanzelfsprekend op dezelfde manier contact maken als leeftijdgenoten zonder autisme. Daarnaast staat het boordevol praktijkvoorbeelden, die voor zowel ouders als docenten herkenbaar zijn.

Maar het meest bijzondere van de Communicatiebox is de manier waarop de communicatie wordt aangepakt. Het behandelt niet zozeer het communicatieprobleem, maar de communicatie-óplossing. Hierbij speelt een klein doosje met kaartjes een belangrijke rol. Op de kaartjes staan o.a. beoordelingswoorden vermeld (dapper/angstig, saai/spannend) waarmee een gesprek op gang kan worden gebracht. En wat zo vernieuwend aan dit systeem is: zowel de jongere met autisme als de docent (of ouder) kan met de woorden op de kaartjes aangeven hoe hij/zij zich voelt, wat hij/zij van een situatie vindt, enz. Aangevuld met een van de vijf aanvulzinnen, kunnen met deze woorden zodoende complete zinnen worden opgebouwd.

Hoewel de Communicatiebox bedoeld is voor school én ouders, is het inhoudelijk meer gericht op de docenten. Maar laat je daardoor niet misleiden, want de voorbeelden die worden gegeven zijn heel eenvoudig te vertalen naar jouw thuissituatie. Ook de communicatiekaarten achter in het boek (waarmee bepaalde situaties kort maar krachtig  in kaart kunnen worden gebracht) zijn ook door ouders prima te gebruiken.

Tip: met de kaartjes kun je als ouder heel veel kanten op. Je kunt je kind bijvoorbeeld ook alle kaartjes laten neerleggen die een negatief gevoel of juist een positief gevoel opwekken. Of de kaartjes bij elkaar leggen die te maken hebben met een bepaalde emotie.

Tip: gebruik de kaartjes om voor je kind een verhaal in een boek begrijpelijker te maken. Ze kunnen gebruikt worden om de hoofdpersoon(en) te beschrijven of om duidelijk te maken wat je kind van het verhaal vindt. Heel nuttig bij de voorbereiding op boekbesprekingen op school!

Dit zou ik bijna vergeten: de Communicatiebox is geschreven door Inge Verstraete en is in het najaar van 2012 verschenen. Meer weten over de Communicatiebox en hoe je het boek en de kaartjes kunt bestellen? Klik hier voor meer informatie.

 

* * * Films:

Hoewel hij waarschijnlijk niet zo bedoeld is, is de animatiefilm ‘Happy Feet’ uit 2006 een ontroerende film die wel degelijk op autisme van toepassing is.

Happy FeetHoofdpersoon in ‘Happy Feet’ is Mumble, een keizerspinguin, die met zijn soortgenoten leeft op Antarctica. Wat Mumble anders maakt dan de andere keizerspinguins in de kolonie, is het feit dat hij niet kan zingen. Hierdoor zal hij nooit een vrouwtje kunnen inpalmen met zijn hartslied, zoals zijn soortgenoten dat wel doen.  Maar Mumble heeft andere kwaliteiten… Hij kan tapdansen als een bezetene!

Dit maakt dat ‘Happy Feet’ ook een ontroerende film is over anders-zijn, buitengesloten worden, niet begrepen worden door anderen waarom je iets vanzelfsprekends niet kúnt. De sociale druk van de groep wordt goed duidelijk, maar ook het besef van een ouder dat het kind anders is, komt aan de orde.

Uiteindelijk komt het met Mumble allemaal wel goed en wordt hij, met zijn tapdansende pootjes, geaccepteerd door de groep.  Dat, samen met de heerlijk opzwepende muziek maakt ‘Happy Feet’ een fijne film om met de hele familie naar te kijken!

Share Button