Recensies De betovering van de toren

‘De betovering van de toren’ verrast!
Ik had dit boek in een mum van tijd uit! Vanaf het eerste hoofdstuk word je direct in het verhaal gezogen door de verschillende vragen en onduidelijkheden die Lena tegenkomt. Vanaf ongeveer de helft van het boek beginnen er puzzelstukjes op zijn plek te vallen en wil je alleen maar verder lezen om te weten te komen hoe het afloopt! Ik vond de gedachtes en gevoelens van Lena erg mooi beschreven. Op deze manier krijg je een kijkje in het hoofd van iemand met autisme, maar dit speelt niet de hoofdrol in het verhaal. Heel subtiel dus, maar het maakt de beschrijving van de hoofdpersoon compleet en net even anders dan anders. De personages worden voldoende uitgediept, het taalgebruik vind ik persoonlijk prachtig, het leest lekker vlot en de afloop had ik niet zien aankomen! Dit boek is een aanrader voor iedere lezer!

(Eline Schouten op Boekenbestellen.nl) – 27/3/2021


Er verschijnen regelmatig thrillers waarvan je in eerste instantie niet verwacht dat dit een vrouwenthriller is. Zo ook het boek De betovering van de toren van Patricia Bouwhuis.. Maar er was na het lezen van de samenvatting toch enige twijfel en daarom las Nynke deze thriller om te beoordelen. Haar mening lees je hieronder.
De betovering van de toren is het derde boek van Patricia Bouwhuis. Ze schrijft boeken die gerelateerd zijn aan het thema autisme. Dat is met De betovering van de toren niet anders. Patricia Bouwhuis heeft zelf een zoon met een vorm van autisme en vraagt met behulp van haar boeken aandacht voor dit onderwerp. Hoofdpersoon Lena heeft een vorm van autisme en dit gegeven is heel subtiel verwerkt in dit boek. Eigenlijk is ze daarin niet afwijkend dan veel wat wereldvreemde vrouwelijke karakters in veel thrillers. Toch is Lena anders dan hoofdpersonen die je veel ziet in thrillers. Zij heeft geen onverschrokkenheid in zich. Begin-twintiger Lena verstopt zich het liefst op de boerderij waar ze met haar opa woont. Daar voelt ze zich veilig en hoeft ze niet onder de mensen te komen. Daar droomt ze weg terwijl ze op de schommel zit en kijkt naar de toren van het landhuis dat aan het erf van de boerderij grenst.
Tot ongeveer de helft van het boek kabbelt het verhaal wat voort. Lena heeft vakantie van haar werk bij het tuincentrum en slijt haar dagen in de tuin. Het aangrenzende landhuis heeft nieuwe bewoners gekregen en de eigenaar heeft haar uitgenodigd. Dit is volledig buiten de comfortzone van Lena, maar toch gaat ze op de uitnodiging in. Ondertussen krijgt haar opa onverwachte bezoekjes en telefoontjes die hem erg kwaad maken. Lena weet niet waarom. In de tweede helft van De betovering van de toren komt er meer vaart in het verhaal en neemt de spanning toe. Die buurman blijkt niet zo aardig te zijn. Bovendien heeft hij een dubbele agenda. Lena komt in gevaar en heeft niemand meer om zich achter te verschuilen. Ze moet het heft in eigen hand nemen.
De auteur heeft veel aandacht besteed aan het karakter van Lena. Voor een meisje van begin twintig komt ze hier en daar wel erg naïef en jong over, maar dat heeft misschien ook te maken met haar autisme. Dit boek past zeker in de categorie Young Adult. Voor een thriller duurt het wel lang voordat de spanning er echt in komt. De betovering van de toren is leuk om gelezen te hebben en krijgt dan toch het voordeel van de twijfel: een vrouwenthriller voor wie eens wat anders wil dan een klassieke misdaad.
VrouwenThriller: JA
Waardering: 3***

(Nynke, VrouwenThrillers.nl) – 17/3/2021


Spannende young adult thriller
Het boek is een young adult thriller. Deze term vond ik de lading zo mooi dekken dat ik deze hier ook gebruik. Naar mijn idee is het boek erg prettig geschreven, het leest daardoor heel lekker weg.
Het mooie van het boek is dat het voor een – naar mijn idee – enorm grote doelgroep een leuk boek is; bij jongeren, volwassenen en zelfs bij opa’s en oma’s misstaat het boek niet in de boekenkast!
Last but not least zit er een duidelijke link met autisme verwerkt in het boek door de hoofdpersoon Lena. Lena heeft asperger, een vorm van autisme. Ze is 22 en werkt bij een tuincentrum naast haar school. De belevingen van Lena worden vrij gedetailleerd beschreven. Hierdoor is er voor onze achterban een extra herkenbaarheid waardoor het boek extra aanspreekt. Ook zijn Lena’s ervaringen en persoonskenmerken neutraal beschreven en ben ik volgens mij het woord autisme niet bewust tegengekomen na de opdrachtpagina. Daarin is de opdracht gericht aan alle vrouwen die met het autismespectrum te maken hebben. Lena laat je meekijken in haar worsteling in moeilijke situaties en geeft op die manier kleine hints, maar een goed verstaander zal dat zeker niet ontgaan. Kortom, een erg leuk en leesbaar boek, een aanrader!

(Yvo Rivière, NVA, Autisme Magazine 1, voorjaar 2021) – 1/3/2021


De betovering van de toren. Een sprookje of een nachtmerrie?
Als je dit boek hebt uitgelezen en dichtklapt, kom je tot het besef dat je door de titel ‘De betovering van de toren’, de prachtige illustratie van een vuurspuwende draak en de eerste hoofdstukken volledig op het verkeerde been bent gezet. De betovering van de toren blijkt verre van een sprookje. De wat teruggetrokken, sociaal onhandige, maar intelligente en observerende Lena, woont samen met haar opa op een boerderij. Soms fantaseert ze over het onbewoonde landhuis met de toren verderop. Op het moment dat Lena de nieuwe eigenaar van het landhuis ontmoet, krijgt het tot dan toe zo lieflijke verhaal over het leven van een grootvader en zijn inwonende kleindochter een akelige en bloedstollende wending. Patricia Bouwhuis-Ooyevaar heeft een boek geschreven dat compleet verrast, een boek dat je niet kunt én niet wilt wegleggen. Een échte aanrader.

(Inge Verstraete, auteur en consulent passend onderwijs swv vo Zuid-Kennemerland op Boekenbestellen.nl) – 29/12/2020

Share Button